Print Voeg bladwijzer toe
Johanna Adriana van Hugenpoth

Johanna Adriana van Hugenpoth

Vrouwelijk

Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabelles

Generatie: 1

  1. 1.  Johanna Adriana van HugenpothJohanna Adriana van Hugenpoth

    Gezin/Partner: Willem Emiel Th. M. van der Does de Willebois. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. jkvr. Sophia Johanna Maria van der Does de Willebois  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 26 nov 1891 in 's-Hertogenbosch; is gestorven op 11 mrt 1961 in Groenekan; is begraven op 14 mrt 1961 in De Bilt.


Generatie: 2

  1. 2.  jkvr. Sophia Johanna Maria van der Does de Willeboisjkvr. Sophia Johanna Maria van der Does de Willebois Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Johanna1) is geboren op 26 nov 1891 in 's-Hertogenbosch; is gestorven op 11 mrt 1961 in Groenekan; is begraven op 14 mrt 1961 in De Bilt.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: keramiste

    Aantekeningen:

    Jonkvrouw Van der Does de Willebois studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ze volgde er schilderlessen bij onder meer Richard Roland Holst. In 1919 trouwde ze met Adriaan van Stolk. Ze verhuisde met hem naar de Canarische Eilanden. Ze kregen samen twee kinderen, Jan, die later ook keramist werd, en beeldhouwster Romualda. In 1925 verhuisde het gezin naar Italiƫ, waar het ging wonen in Vietri sul Mare. Van der Does kocht ter plaatse een fabriek in majolica. Na het overlijden van haar man, een jaar later, werkte ze met de Italiaan Luigi de Lerma in het bedrijf. Van der Does hief het bedrijf op in 1928 en verhuisde met de kinderen naar Nederland. De Lerma werd directeur van 'Ceramica Icara' op Rhodos. Van der Does trok in 1930 ook naar Rhodos, waar ze trouwde met De Lerma. In 1934 vestigde het gezin zich in het Utrechtse Groenekan, waar zij en haar man een pottenbakkerij begonnen.[2] Zij maakten vooral gedecoreerde borden met vissen, vogels en planten. Van der Does maakte ook enkele plastieken van vrouwenfiguren.

    Van der Does was lid van de Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst en van het Schilder- en teekengenootschap Kunstliefde in Utrecht.

    bron: Wikipedia

    Sophia is getrouwd met Adriaan Pieter van Stolk op 12 jun 1919 (civil) in Zeist. Adriaan (zoon van Jan Bertram van Stolk en Sara Lydia van Stolk) is geboren op 13 jun 1883 in Rotterdam; is gestorven op 27 sep 1926. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Jan van Stolk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 11 mrt 1920 in Santa Brigida; is gestorven op 20 dec 1997 in Oosterbeek, Renkum.
    2. 4. Romualda Mimosa Maria van Stolk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 20 jun 1921 in Huis ter Heide; is gestorven in 2012.

    Sophia is getrouwd met Luigi Eugenio Giovanni Umberto Mario de Lerma op 11 jan 1931 (civil) in Rhodos. Luigi is geboren op 30 jul 1907 in Reggio Nell'Emilia; is gestorven op 20 jan 1965 in Utrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]



Generatie: 3

  1. 3.  Jan van StolkJan van Stolk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Sophia2, 1.Johanna1) is geboren op 11 mrt 1920 in Santa Brigida; is gestorven op 20 dec 1997 in Oosterbeek, Renkum.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: keramist

    Aantekeningen:

    Van Stolk was een zoon van Adriaan Pieter van Stolk en jkvr. Sophie van der Does de Willebois. Hij werd geboren op de Canarische Eilanden en woonde later met zijn ouders in Italiƫ, Nederland en Griekenland. In de jaren dertig kwam hij met zijn moeder en stiefvader Luigi de Lerma terug naar Nederland. Zij waren beiden keramisten en begonnen een atelier in het Utrechtse Groenekan. Van Stolk zal ongetwijfeld in hun atelier hebben meegewerkt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog volgde hij lessen aan de kunstacademie in Arnhem, onder Gijs Jacobs van den Hof.

    In 1946 begon Van Stolk een eigen atelier in Nijmegen, vanaf 1953 in Oosterbeek. Tot 1970 was hij docent aan de Vrije Academie in Nijmegen. Hij had diverse assistent-leerlingen als Wim Fiege en Marianna Franken. In het vroege werk van Van Stolk is de Mediterrane sfeer herkenbaar. Later maakte hij werken met ingegutste decoraties, vaak op een zwarte ondergrond. Vanaf de jaren zestig maakte hij ook keramieken plastieken.

    Bron: wikipedia


  2. 4.  Romualda Mimosa Maria van StolkRomualda Mimosa Maria van Stolk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Sophia2, 1.Johanna1) is geboren op 20 jun 1921 in Huis ter Heide; is gestorven in 2012.

    Gezin/Partner: Pieter Bogaerts. Pieter is geboren in 1920; is gestorven in 1983. [Gezinsblad] [Familiekaart]